DETOX

In mijn praktijk ervaar ik dat heel veel mensen hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen raken. Hierdoor ontstaan veel lichamelijke klachten. 

Een goede gezondheid kan alleen bestaan als het zelfgenezend vermogen van het lichaam in staat is om voor een natuurlijk herstel en een balans te zorgen. Wanneer er sprake is van bepaalde gezondheidsklachten dan is daar vaak al een stadium van een minder goed voelen aan vooraf gegaan. Vaak is ook niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Maar lichte klachten kunnen ontaarden in een chronische aandoening. Een aantal belangrijke functiesystemen in het lichaam zijn dan vaak niet meer in balans.

Deze functiesystemen zijn o.a:
– het (autonoom) zenuwstelsel
– het spijsverteringsstelsel
– het hormoonstelsel
– het immuunsysteem

Het goed functioneren van deze systemen zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Het lichaam wordt continu uit evenwicht gehaald door invloeden van binnenuit en buitenaf. Het lichaam kan zich steeds weer herstellen mits de bovengenoemde systemen maar goed kunnen werken.

Belangrijke oorzaken die deze functiesystemen uit balans brengen zijn:
ongezonde voeding
klimaatfactoren
voedingsallergieën en gevoeligheden
teveel fysieke en/of geestelijke stress
slechte ontgifting van afvalstoffen en schadelijke stoffen
te weinig beweging
niet goed verwerkte  trauma’s / emotionele onbalans
energie blokkades in het lichaam
te weinig zuurstof en te weinig water
slechte darmconditie
verzuurd lichaam
laaggradige ontstekingen in het lichaam
virussen, slechte bacteriën, schimmels en parasieten
zware metalen belasting
elektromagnetische straling
teveel en onnodige medicatie

Na een uitgebreide intake stel ik een behandelplan op en wordt er een combinatie van therapieën toegepast om deze systemen van je lichaam in beweging te brengen waardoor de lichamelijke klachten verminderen/verdwijnen. 

Eén van de dingen die ik je hier al wil meegeven, wat je zelf kunt doen is:

Stimuleer je lymfesysteem: ga droogborstelen!

Lees de tekst en kijk het filmpje zodat je goed weet hoe je zelf je lichaam kunt helpen te herstellen.

Droogborstel massage
Het lymfatische systeem is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, essentieel om je te beschermen tegen ziekte en beschadigende, ziekte veroorzakende ontsteking. Het lymfatisch systeem is het interne ‘drainage systeem’ van het lichaam, een netwerk van bloedvaten en lymfeknopen die vloeistoffen van het lichaam in het bloed vervoeren en omgekeerd. Je lymfesysteem heeft geen eigen pompsysteem en de werking is afhankelijk van de bewegingen die jij uitvoert. 

Je lichaam heeft een aantal belangrijke uitscheidings routes: dikke darm, nieren en lever, de longen en de huid (het grootste uitscheidingsorgaan). Een droge borstelmassage stimuleert het lymfestelsel om gifstoffen via de huid te verdrijven (‘detox’). Tot 1/3 van alle onzuiverheden van het lichaam worden via je huid uitgescheiden (de huid wordt soms ook wel de ‘derde nier’ genoemd). Dit komt overeen met meer dan 500 gram afvalverwerking elke dag.

Droogborstelen is goedkoop en gemakkelijk zelf te doen. Je kunt het thuis in slechts enkele minuten per dag doen.

Resultaten van droogborstelmassage:
Dode lagen van de huid worden verwijderd en poriën worden ontstopt, open en functionerend. Als de huidporiën verstopt blijven, verwijdert het lichaam zijn afval minder efficiënt en neemt de belasting op andere ontgiftende organen toe.

– Het stimuleert en verhoogt de bloedcirculatie in alle onderliggende organen en weefsels, met name kleine bloedcapillairen die oxygenatie (zuurstoftoevoer) en genezing bevorderen.

– Droge borstelmassage kan de huid de stimulatie, lichaamsbeweging en reiniging geven die het nodig heeft om gezond te blijven
– Het revitaliseert en verhoogt het uitscheidende vermogen van de huid. Bij dagelijks droogborstelen blijven de ontgiftingskwaliteiten van de huid intact en functioneren ze goed.
– Hormoon- en olieproducerende klieren worden gestimuleerd.
– Zenuwuiteinden die in de huid worden gestimuleerd, helpen bij het verjongen en handhaven van de gezondheid van het gehele zenuwstelsel.
– De natuurlijke afweer van het lichaam tegen verkoudheid wordt ondersteund, vooral in combinatie met warm/koude douches. – Spierspanning wordt ondersteund en vetophopingen worden gelijkmatiger verspreid.
– Het kan cellulitis afbreken en striae verminderen.

Wat voor een borstel gebruik je?
Je kunt een gewone badborstel gebruiken die je fijn vindt aan voelen. Let op dat de borstel niet te hard is, anders kun je je huid irriteren of zelfs beschadigen. Kies sowieso voor een borstel met natuurlijke haren. 

Hoe droogborstel je?
Het is belangrijk om je borsten dagelijks te verzorgen, zeker als je een bh draagt. Wanneer je ’s ochtends opstaat. Tijdens je slaap verwerkt je lichaam afvalstoffen en door te borstelen help je deze af te voeren

Als je het fijn vindt kun je het hele lichaam borstelen. Deze behandeling ondersteunt ook het afvallen en huidverbetering. Let op dat je altijd richting het hart werkt, want in de vingers en tenen zitten geen lymfeklieren.

Je kunt het reinigingseffect van het droogborstelen verhogen als je daarna een wisselende warme/koude douche doet (drie minuten warm, dertig seconden koud) en het warme/koude patroon drie keer herhaalt.

Besteed extra aandacht aan je borsten met het droogborstelen van de borsten en het bovenlichaam. 

  • Begin met rondjes borstelen in beide oksels.
  • Strijk dan een aantal keren met de borstel over de bovenzijde van je borsten naar de oksel toe.
  • Strijk met je borstel van onder je borsten naar de oksel toe.
  • Strijk met je borstel de ribbenkast aan de zijkant van je borsten naar de oksel toe
  • Strijk tussen de borsten door vanaf je maag richting je sleutelbeenderen
  • Borstel ook je schouders in rondjes.
  • Strijk vanaf je armen naar de schouders toe

Bronnen:
http://www.barefoothealth.ca/stimulate-your-lymphatics-with-dry-skin-brushing/ 
https://draxe.com/lymphatic-system/
Boezemvriendin editie 01-2017, ISSN: 2589-6393

CONTRA INDICATIES
Dry-brushing is niet geschikt voor iedere huid. In de volgende gevallen is dry brushing niet aan te raden:
Huid met acne
Huid met eczeem
Erg droge of beschadigde huid
Bij spataderen
Ontstoken huid
Huid met psoriasis